Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza?

Ryby i owoce morza to składniki diety często traktowane „po macoszemu”. Wielu z nas nie przepada za produktami kuchni śródziemnomorskiej, inni nie do końca wiedzą, jak powinni je przyrządzić i podać, dlatego wolą z nich zrezygnować na rzecz tradycyjnego schabowego. Tymczasem ryby oraz owoce morza są źródłem wielu cennych minerałów, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Poznajmy je bliżej!

Ryby – źródło nieocenionych witamin i minerałów

Jeśli chodzi o ryby, to jeden ze zdrowszych i co ważne dla niektórych, niskokalorycznych składników naszej diety. Przede wszystkim są one źródłem kwasów omega-3, a także witaminy D3 oraz makro i mikroelementów, takich jak fluor, fosfor, selen, jod i wapń. Posiadają w swoim składzie także istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, czyli lizynę, cysteinę i metioninę. Warto zaznaczyć, że minerały i aminokwasy obecne w rybach występują w idealnych proporcjach, jeśli chodzi o zapotrzebowanie człowieka, dlatego też białko ryb jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne.

ryby
Ryby to smaczny i bardzo pożywny element diety.

A to tylko kilka powodów, dla których warto na stałe wprowadzić ryby do swojej diety. Jak wspomnieliśmy, ryby należą też do składników niskokalorycznych. Ryba ugotowana na parze czy zgrillowana nie tylko świetnie smakuje, ale jest też dietetyczna. Ryby wędzone świetnie nadają się jako dodatek do sałatek czy kanapek.
A co z owocami morza?

Przekonaj się do owoców morza!

O ile do ryb nie trzeba nas specjalnie namawiać, o tyle do owoców morza jest to zdecydowanie trudniejsze. To zupełnie obca dla nas, Polaków, kuchnia, a przez to też nie mamy do niej zaufania. Owoce morza, do których zaliczamy krewetki, małże, kalmary, homary czy ośmiornice zaliczają się do mocno egzotycznych dań. Tymczasem, odpowiednio podane i przyrządzone, mają wyjątkowo delikatny smak, i podobnie jak mięso ryb, są źródłem cennych minerałów.

ryby
Owoce morza, odpowiednio podane, smakują wyjątkowo delikatnie, a poza tym są pożywne i zdrowe.

Warto więc chociaż raz w życiu spróbować owoców morza, by wyrobić sobie zdanie na ich temat na podstawie własnych doświadczeń, a nie pogłosek czy opinii innych.

Więcej na ten temat przeczytacie także TUTAJ.

Dodaj komentarz