Makaron w roli głównej, czyli spaghetti carbonara

Flagowych dań kuchni włoskiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W Polsce ta kuchnia przyjęła się nadzwyczaj dobrze, do tego stopnia, że gospodynie domowe chętnie przygotowują te dania we własnym domu. Jednym z prostych i niezwykle smacznych dań włoskich jest spaghetti carbonara. Poznaj przepis i uracz swoich domowników prawdziwym włoskim obiadem!

Spaghetti carbonara – przepis

SKŁADNIKI:

• 300 g surowego, wędzonego boczku;
• mała cebulka;
• ząbek czosnku;
• 2 żółtka;
• 200 g śmietanki 30-procentowej;
• garść parmezanu;
• pół łyżeczki pieprzu;
• zioła i przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz biały, natka pietruszki, bazylia);
• makaron typu spaghetti.

spaghetti carbonara

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na początek boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go, aż wytopi się cały tłuszcz, a boczek stanie się mocno zarumieniony. Wytopiony tłuszcz wybieramy łyżką z patelni. Siekamy cebulę i czosnek na drobno, dodajemy do boczku i delikatnie smażymy na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy na patelnię, szybko mieszając, aby żółtka się nie ścięły.spaghetti carbonara Gotujemy do momentu zgęstnienia śmietanki. W międzyczasie gotujemy makaron. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy całość, aby ser dobrze połączył się z sosem. Na koniec przyprawiamy pieprzem i ziołami. Podajemy od razu z ugotowanym makaronem.

Co istotne, w kuchni włoskiej panuje zasada, by nie przyrządzać niczego zawczasu. Wszystko, co podajemy do jedzenia powinno być przygotowane chwilę przed. Tylko wtedy zarówno makaron, jak i sos tworzące spaghetti carbonara będą delikatne i rozpływające się w ustach.

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to świetna propozycja na szybki obiad czy romantyczną kolację.

Smacznego!

Pin It

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *