Philipiak w kuchni, czyli zdrowe gotowanie

Każdy, kto dba o swoje zdrowie i chociaż w niewielkim stopniu interesuje się dietetyką dobrze wie, iż nasze zwyczaje żywieniowe mają niebagatelny wpływ na zdrowie, samopoczucie i nasz wygląd. Niestety, szybkie tempo życia sprawia, że wiele codziennych obowiązków wypiera na dalszy plan przygotowywanie zdrowych posiłków. Często zdarza się, iż jadamy na mieście, a dobór posiłków jest raczej przypadkowy. Zwykle chcemy jeść tanio i szybko. Na dłuższą metę takie odżywianie nie będzie korzystne dla naszego zdrowia. Co więc zrobić, by przyrządzać zdrowe i lekkostrawne posiłki, nawet jeśli w ciągu dnia mamy niewiele czasu? Wbrew pozorom, kluczowe jest nie tyle ułożenie ścisłej diety, ile posiadanie wyposażenia kuchennego, które pozwoli nam przyrządzać proste, znane nam dania w sposób dietetyczny. Dzięki temu nawet tradycyjny, polski obiad może być lekkostrawny i pożywny. Garnki Philipiak w kuchni to gotowanie na zupełnie innym poziomie.

Nowoczesne zestawy garnków, naczyń i sztućców sprawią, iż przygotowywanie zwykłego obiadu dla rodziny stanie się wielką przyjemnością, a sposób jego zaserwowania zachwyci każdego. Ale nie to jest najważniejsze. Garnki marki Philipiak to synonim zdrowego, pełnowartościowego i lekkiego gotowania, przy minimalnym użyciu wody, soli i tłuszczu. Dzięki temu w domowych warunkach, bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu na gotowanie, mamy szansę przyrządzać posiłki dietetyczne i zdrowe.

Marka Philipiak w Polsce i na świecie

Historia marki Philipiak sięga 1947 roku. Właśnie wtedy rozpoczęła się produkcja naczyń przez włoską rodzinę Garavagliów pochodzących z Lombardii. Celem było stworzenie linii garnków i naczyń, które okażą się praktyczne w kuchni, a jednocześnie będą zachwycać estetyką wykonania. Niedługo później, bo w 1969 roku marka otworzyła swoją własną fabrykę na przedmieściach Mediolanu, w której produkowano garnki i naczynia z nierdzewnej stali szlachetnej. Warto nadmienić, iż fabryka ta prężnie działa do dzisiaj, a produkty sygnowane marką Philipiak Milano znane obecnie na całym świecie pochodzą właśnie stamtąd.

philipiak w kuchni

W 2001 roku do rodziny Garavagliów dołączyli partnerzy z Polski i tak oto rozpoczęła się międzynarodowa współpraca. Odtąd garnki Philipiak miały pojawiać się także w kuchniach Polaków. Owocna współpraca niosła za sobą kolejne zmiany. Zdecydowano między innymi przyjąć nazwę nieco bardziej kojarzącą się z polskim językiem, by w ten sposób podkreślić wkład pracy polskich partnerów. Z czasem też Polak stał się współwłaścicielem firmy. Oprócz wspomnianej już, pierwszej fabryki w Mediolanie, powstała kolejna, a także liczne centra dystrybucyjne znajdujące się na terenie Europy Wschodniej i Środkowej. Tak oto nieduży, rodzinny biznes zamienił się w prężnie działającą, międzynarodową firmę. Garnki Philipiak w kuchni to zatem gwarancja pysznego i zdrowego gotowania.

Garnki Philipiak w kuchni i od kuchni – co je wyróżnia?

Bogata oferta garnków Philipiak opiera się nie tylko na różnorodności dostępnych produktów. Najważniejsza jest ich wysoka jakość. Początkowo były to zestawy garnków do kuchni, dziś w ofercie znajdziemy także naczynia, zestawy z porcelany, zestawy noży kuchennych i sztućców, a także profesjonalne, kuchenne urządzenia elektryczne. Wszystkie wykonane są z najwyższą starannością, tak, by ułatwiły pracę w kuchni i sprzyjały zdrowemu stylowi gotowania. Przyjrzyjmy się zestawom garnków Philipiak Milano.

Philipiak Milano – funkcjonalne wyposażenie każdej kuchni

Naczynia Philipiak Milano są produkowane z najwyższej jakości stali szlachetnej chromowo-niklowej CR-Ni 18/10. Jej cechą znamienną jest to, iż podczas gotowania, a więc przy poddawaniu jej wysokim temperaturom, nie wchodzi w reakcje chemiczne z pożywieniem. Oprócz tego wszystkie garnki i patelnie posiadają opatentowaną przez markę technologię scalania wielowarstwowego dna naczynia z jego ściankami pod naciskiem nawet do 2 tysięcy ton. Grube dno akutermiczne szybko i równomiernie się nagrzewa, rozprowadzając ciepło po całym naczyniu. W efekcie podczas gotowania można zaoszczędzić sporo energii, a ponadto umożliwia to gotowanie na parze oraz smażenie bez użycia tłuszczu. Ale to nie wszystko. Mając na względzie zdrowie i bezpieczeństwo użytkowników, zadbano o to, by wszystkie garnki i naczynia były antyalergiczne, antybakteryjne oraz odporne na korozję i działanie kwasów. Te nowoczesne technologie, sprawiają, że garnki Philipiak w kuchni są niezawodne i praktycznie niezniszczalne.

philipiak w kuchni

Garnki Philipiak Milano wyposażono też w dodatkowe udogodnienia, dzięki czemu używanie ich w kuchni jest ergonomiczne, wygodne i bezpieczne. Godne uwagi są na przykład uchwyty i rączki wykonane z materiałów termoizolacyjnych, czyli nieprzewodzących ciepła. W efekcie, pomimo gotowania czy smażenia, pozostają zimne, co chroni nas przed poparzeniem. Z kolei umieszczony na pokrywie termometr pozwala stale kontrolować temperaturę w garnku bez potrzeby jej podnoszenia. To pozwala oszczędzać parę wodną, która tworzy się w garnku, a co za tym idzie, umożliwia gotowanie w minimalnej ilości wody. Tak przyrządzane warzywa są o wiele zdrowsze, aromatyczne i smaczniejsze. Aby ułatwić nam przelewanie zawartości garnków bez stosowania dodatkowych akcesoriów i obawy o rozlanie zawartości, wykorzystano odpowiednio wyprofilowane i gładkie krawędzie.

philipiak w kuchni

Philipiak Milano Gold

Oferta marki Philipiak stale się rozbudowuje, dzięki czemu do wyboru mamy kilka rodzajów zestawów Milano. Są to: Classic, White, Black, Gold, Futuro oraz iDisegno.

Obiady Czwartkowe, czyli Philipiak promuje zdrowe gotowanie

Philipiak w kuchni to nie tylko nowoczesne zestawy garnków czy eleganckie sztućce i porcelana. To także pewna filozofia życia, która stawia na zdrowe i lekkie gotowanie na co dzień, a nie tylko od święta. By upowszechnić ten styl życia i pokazać, że można jeść lekko i jednocześnie cieszyć się gotowaniem i jedzeniem, powstały Obiady Czwartkowe. Pomysłodawcą był, a jakże, założyciel polskiej marki Philipiak Polska – Tomasz Filipiak. Obiady Czwartkowe to regularnie organizowane spotkania w ekskluzywnych restauracjach, których celem jest promowanie zdrowego odżywiania. Gośćmi są osoby znane ze zdrowego i aktywnego stylu życia, a także pasjonaci kuchni. Stałym elementem są pokazy kulinarne w wykonaniu Karola Okrasy. W trakcie spotkań można także spróbować pysznych dań przyrządzanych w garnkach Philipiak, ale to nie jest ich jedyny cel.

philipiak w kuchni

Obiady Czwartkowe

Każde spotkanie służy także celom dobroczynnym. Goście Obiadów Czwartkowych składają swoje autografy na różnych przedmiotach, które z kolei są wystawiane na aukcje. Zebrane w ten sposób pieniądze przekazywane są fundacji „Akogo?”, założonej w 2002 roku przez aktorkę, Ewę Błaszczyk i ks. Wojtka Drozdowicza. Fundacja „Akogo?” wspiera dzieci po ciężkich urazach mózgu oraz ich rodziny, udzielając pomocy w realizacji kosztownego leczenia i rehabilitacji. Philipiak Milano udziela finansowej pomocy fundacji od 2014 roku. Aby dowiedzieć się więcej na temat przebiegu Obiadów Czwartkowych, zachęcam do przeczytania artykułu zamieszczonego TUTAJ.

Pin It

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *