Prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu to wypadkowa wielu czynników. Największe znaczenie bez wątpienia mają nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna. To, co na co dzień spożywamy wpływa na zaspokajanie potrzeb organizmu w zakresie witamin i minerałów niezbędnych do życia. Brak równowagi może doprowadzić do niedoborów lub ich nadwyżek w organizmie. Obie sytuacje nie są zbyt dobre. Jednym ze składników mineralnych, który jest nam potrzebny do funkcjonowanie jest sód. Niemniej jego nadmiar, jak i niedobór mogą być fatalne w skutkach. Jak rozpoznać objawy niedoboru i nadmiaru sodu? Jak sobie z nimi poradzić?
Niedobór sodu w organizmie, czyli hiponatremia
Stan, w którym w naszej krwi jest za małe stężenie sodu to hiponatremia. Zdarza się on niezwykle rzadko, ale jest bardzo niebezpieczny i może nawet oprowadzić do śmierci. O stanie hiponatremii mówimy, gdy stężenie sodu we krwi spada do 115-120 mmol/l. Sód z organizmu tracimy wraz z wodą, dlatego na hiponatremię narażone są szczególnie osoby odwodnione z powodu częstych i przewlekłych biegunek, wymiotów, poparzeń ciała, intensywnej aktywności fizycznej, stosowania leków moczopędnych, nadmiernego pocenia, ale także z powodu zapalenia trzustki, chorób nerek, marskości wątroby, niedoczynności tarczycy czy niewydolności serca. Jakie są objawy hiponatremii? We wczesnej fazie mogą pojawić się przemęczenie i osłabienie, zaburzenia snu, obniżenie ciśnienia krwi, nudności, bóle i zawroty głowy, zmniejszenie apetytu, drżenie mięśni czy zaburzenia pamięci i koncentracji. Objawy te są dość ogólne, dlatego trudno je od razu powiązać z niedoborem sodu. W bardziej zaawansowanym stadium pojawią się drgawki, utrata przytomności, a nawet obrzęk i uszkodzenie mózgu. Możemy tu śmiało mówić o zagrożeniu życia.
Bardzo rzadko zdarza się, aby zdrowe osoby cierpiały na niedobór sodu przez stosowanie diety ubogiej w ten pierwiastek, gdyż sod to główny składnik soli, której używamy bardzo często. Z tego też względu znacznie częściej mówi się o nadmiarze sodu w organizmie, czyli hipernatremii.
Sprawdź też: http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli,5
Nadmiar sodu w organizmie, czyli hipernatremia
Zbyt wysokie stężenie sodu we krwi nazywamy hipernatremią. O tym stanie mówimy, gdy jego ilość przekracza poziom 145 mmol/l. To znacznie częściej spotykana sytuacja w społeczeństwie ściśle związana z dietą, w której obecna jest duża ilość soli. Musimy pamiętać, że sód obecny jest w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza tych mocno przetworzonych. Skrywa się pod tradycyjną solą, ale także pod glutaminianem sodu, popularnym wzmacniaczem smaku. Tymczasem według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gram, co jest odpowiednikiem jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Z badań wynika, że większość Polaków przekracza tę dzienną normę aż trzykrotnie! Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób zmaga się z konsekwencjami wynikającymi z nadmiaru sodu w organizmie. Czym się to objawia? Może prowadzić do rozwoju poważnych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, kamica nerkowa, otyłość, insulinooporność, arytmia serca, osteoporoza, a także zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy choroby nowotworowej żołądka. Z uwagi na skalę problemu nadmiaru sodu w naszej diecie, lekarze alarmują, by ograniczyć spożycie soli.
Aby dowiedzieć się, jak to zrobić i dlaczego warto, zachęcam do zajrzenia na stronę: http://www.wyrzucsolniczke.pl/dietetyk-radzi