Zdrowe odżywianie to nie zwykła moda – to sposób na polepszenie i wydłużenie swojego życia. Lekarze i dietetycy zgodnie przyznają, że tłusta i ciężkostrawna dieta przyczynia się do wielu poważnych chorób. Jak więc odmienić swoje nawyki żywieniowe? Z pomocą przychodzi patelnia beztłuszczowa. Co warto o niej wiedzieć?
Patelnia beztłuszczowa – czyli jaka?
Smażenie bez tłuszczu może nam się wydawać bardzo trudne, nie da się jednak ukryć, że taka koncepcja jest o wiele zdrowsza i lżejsza niż tradycyjne smażenie na oleju czy innym rodzaju tłuszczu. Patelnia beztłuszczowa została tak opracowana, aby umożliwiać nam smażenie bez tłuszczu i bez przywierania potraw do jej dna. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnej powłoki non-stick. Na rynku można znaleźć patelnie beztłuszczowe wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze i najtańsze są patelnie teflonowe. Są przystępne cenowo, mają jednak pewną wadę – są nieodporne na zadrapania, dlatego korzystając z nich, można używać wyłącznie drewnianych lub plastikowych sztućców. Z kolei uszkodzona powierzchnia teflonowa produkuje szkodliwe dla nas substancje, które przenikają do pożywienia. Dlatego o patelnie teflonowe należy bardzo dbać.
Coraz popularniejsze stają się też beztłuszczowe patelnie ceramiczne. W porównaniu do teflonowych są zdecydowanie trwalsze na uszkodzenia i zadrapania, znoszą też wyższe temperatury. Patelnie granitowe charakteryzują się dużą wytrzymałością, są łatwe w czyszczeniu i bezpieczne dla nas oraz środowiska. Niestety, ich cena jest dość wysoka, ponadto większe patelnie mogą sporo ważyć, co bywa uciążliwe podczas gotowania. Ostatnio model to patelnie tytanowe. Mają podobne właściwości, jak patelnie teflonowe, ale bez ich wad. Są drogie, lecz warte swojej ceny, gdyż można je eksploatować przez wiele lat bez oznak zużycia.
Dlaczego warto smażyć bez tłuszczu?
Patelnia beztłuszczowa może całkowicie odmienić nasz sposób żywienia. Dzięki niej możemy znacznie ograniczyć w swojej diecie obecność szkodliwych tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans, czyli utwardzonych olejów roślinnych.
Nadmierna ilość szkodliwych tłuszczów w diecie wpływa na podwyższenie cholesterolu, ponadto zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążenia, chorób serca, miażdżycy, a także jest przyczyną nadwagi już u najmłodszych.