Jesień i zima to trudny okres dla wielu z nas. Sporo osób wtedy choruje i bardzo łatwo się od nich zarazić, chociażby w autobusie, w pracy czy szkole. Jak mimo wysokiego ryzyka uchronić się przed przeziębieniem? Kluczem do sukcesu jest podnoszenie odporności organizmu. Podpowiadamy jak to robić domowymi i w pełni naturalnymi metodami.
Podnoszenie odporności – jakie ma znaczenie?
Skąd w ogóle możemy wiedzieć, że nasza odporność spada i wymaga wzmocnienia? Wpływa na to wiele czynników, a na niektóre z nich nie mamy wpływu. Jest to chociażby zmieniająca się pogoda w okresie letnio-jesiennymi i jesienno-zimowym. Nasz organizm, jeszcze nie przystosowany do zmieniającej się w ciągu dnia temperatury jest wyjątkowo narażony na przegrzanie bądź wychłodzenie. Nawet jeżeli w swoim samopoczuciu nie zauważymy żadnej różnicy, nasza odporność zaczyna spadać, co sprawia, że jesteśmy coraz bardziej narażeni na złapanie choroby. Do tego może dochodzić stres w pracy, niedostateczna ilość snu czy złe odżywianie. Z tego względu warto co roku przed nadejściem jesieni i zimy postanowić sobie, że będziemy wzmacniać swoją odporność. Jak to robić?
Podnoszenie odporności domowymi sposobami
Tak naprawdę podnoszenie odporności nie wymaga od nas przyjmowania jakichś wyjątkowych i drogich specyfików. Wszystko, czego potrzebuje nasz organizm i układ odpornościowy znajdziemy w łatwo dostępnych i stosunkowo niedrogich produktach spożywczych. Oto niektóre z nich i ich właściwości:
• IMBIR
Imbir znany jest ze swoich właściwości leczniczych i rozgrzewających. Wszystko to jest zasługą olejków eterycznych obecnych w jego składzie. Korzeń imbiru, świeży jak i w proszku, ma działanie odkażające, bakteriobójcze i oczyszczające. Warto dodawać go do potraw w formie aromatycznej przyprawy, jaki do napojów. Niektórzy codziennie rano mają zwyczaj pić ciepłą przegotowaną wodę z dodatkiem imbiru i miodu. To nie tylko podnosi odporność, ale poprawia też pracę układu pokarmowego.
• MIÓD
Miód naturalnie zapobiega złapaniu infekcji. Nie tylko poprawia odporność, ale ma też działanie antybiotyczne. Spożywany regularnie wpływa na podnoszenie odporności, a co za tym idzie, skutecznie chroni przed infekcjami. Dzieciom w wieku do dwóch lat wystarczy podać jedną łyżeczkę dziennie, zaś dorosłym – jedną łyżkę stołową. Można też pić letnią wodę z miodem albo na jego bazie przygotować syrop z cytryną, czosnkiem i cebulą.
• CZOSNEK
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Choć ma bardzo intensywny zapach, spożywanie go co wieczór może nam skutecznie pomóc uchronić się przed chorobą. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a ponadto wspomaga leczenie zapalenia stawów bądź astmy. Warto włączyć go do swojej diety na stałe.