Kupujemy produkty spożywcze z najwyższej półki, dbamy o to, żeby miały certyfikaty ekologiczne, były organiczne i wyprodukowane w duchu fair trade. Staramy się wyszukiwać coraz to nowsze dietetyczne nowinki i wydajemy krocie na tzw. superfoods. A wszystko po to, żeby przyrządzać posiłki w tanich, złych jakościowo naczyniach, które często wchodzą w reakcje chemiczne z naszą żywnością. Stop! Pora sięgnąć po porządne produkty – eksperci najczęściej polecają garnki ze stali nierdzewnej.
Stal najwyższej jakości
Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej cechuje przede wszystkim niesamowita trwałość. To są garnki na całe życie. Warunkiem jest oczywiście jakość użytych materiałów i technologia produkcji. Stal użyta w procesie wytwarzania naczyń powinna być stalą najwyższej jakości, odporną na częste zmiany temperatury i zarysowania. Warto zwrócić uwagę na produkty wykonane ze stali szlachetnej. Użyta stal powinna być kwasoodporna, chromowo-niklowa – gwarantuje nam to jej brak reakcji z pożywieniem. Dodatkowo, tak wysoko gatunkowa stal nie powoduje alergii, jest odporna na korozję i nadaje się do używania na każdym rodzaju kuchenki (w tym indukcyjnej).
Wybieramy nowe garnki
Decydując się na zakup kompletu naczyń ze stali nierdzewnej musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Wiadomo, stal stali nierówna, a zakup całego zestawu to całkiem poważna inwestycja finansowa.
- Przede wszystkim, jak już wyżej wspomniano jakość stali ma kolosalne znaczenie. To od niej tak naprawdę zależy, to jak długo i jak dobrze będą nam służyć te naczynia. Pewnym wyznacznikiem niech będzie dla nas gwarancja producencka – Philipiak Milano, światowy lider w produkcji naczyń wykonanych ze stali, udziela aż 25-letniej gwarancji na swoje wyroby!
- Grube, wielowarstwowe akutermiczne dno to także cecha, na której nam zależy. Taka konstrukcja dna powoduje to, że szybciej się oni nagrzewa i znacznie dłużej trzyma temperaturę. Oszczędzamy dzięki temu zarówno czas, jak i energię.
- Nie bez znaczenia są również materiały użyte do wykonania rączek i uchwytów. Powinny być termoizolacyjne tak, aby uchwyty nie odkształcały się i, co najważniejsze, nie nagrzewały się podczas gotowania.
No a wady?
Do zdecydowanych wad tego typu naczyń należy ich waga. Garnki ze stali nierdzewnej są cięższe niż ich aluminiowi oraz emaliowani koledzy, co na początku przygody z tymi naczyniami może stanowić kłopot. Na szczęście do tego drobnego mankamentu dość szybo można się przyzwyczaimy i z czasem dużą wagę tych garnków zaczniemy postrzegać jako kolejną ich zaletę.