Sernik, obok szarlotki, to jedno z ulubionych ciast Polaków. Puszyste, delikatne i podane na setki sposobów zawsze smakuje nieco inaczej. Przechodząc na dietę roślinną, wcale nie musimy rezygnować z przyjemności jedzenia sernika. Oto przepis na wspaniały wegański sernik z kaszy jaglanej!
Wegański sernik z kaszy jaglanej
W wersji wegańskiej sernik nie może posiadać sera, ponieważ jest on produktem odzwierzęcym. Należy go czymś zastąpić. Jednym z doskonałych zamienników wszelkich kremów w ciastach tradycyjnych jest ugotowana i zblendowana kasza jaglana z dodatkami.
Oto prosty przepis na wegański sernik, który z pewnością przypadnie wam do gustu (źródło: www.olgasmile.com):
SKŁADNIKI NA MASĘ SERNIKOWĄ:
• 1,5 szklanki kaszy jaglanej;
• 2 szklanki kefiru wodnego lub mleka;
• 2 szklanki roślinnego mleka (np. migdałowe lub kokosowe);
• 2 szklanki jogurtu sojowego;
• 1,5 szklanki namoczonych orzechów nerkowca;
• 150 ml cukru;
• 1 laska wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego;
• 0,5 łyżeczki esencji pomarańczowej;
• 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
• 6 łyżek masła;
• 1 łyżka soku z cytryny;
• 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej;
• 1 szklanka rodzynek.
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:
• 1 opakowanie kruchych ciasteczek (ok. 100 gram);
• 90 ml płatków jaglanych;
• 2 łyżki masła;
• 30 ml cukru;
• 60 ml mleka sojowego;
• 60 ml mąki ziemniaczanej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Orzechy nerkowca zalewamy wodą i odstawiamy na około 8 godzin do lodówki, by napęczniały.
2. Robimy spód ciasta. Do miski wkładamy drobno pokruszone ciasteczka, mleko, masło, płatki jaglane, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie łączymy. Następnie przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
3. Suchą kaszę jaglaną płukamy w gorącej wodzie, by pozbyć się gorzkiego posmaku.
4. W garnku gotujemy 2 szklanki mleka roślinnego i 2 szklanki kefiru wodnego. Wsypujemy do garnka kaszę, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Trzeba uważać, by masa się nie przypaliła i dość często mieszać.
5. W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, 2 szklanki jogurtu, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, namoczone orzechy nerkowca i masło. Całość miksujemy blenderem ręcznym. Jeżeli masa jest za gęsta, można dodać jeszcze mleka.
6. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy.
7. Na upieczony spód ciasta przelewamy masę „sernikową” i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.
Gotowe! Wegański sernik nadaje się do spożycia i najlepiej smakuje z dodatkiem owoców oraz świeżo parzoną kawą. Smacznego!