Ciekawe przepisy na szybki obiad

Wielu z nas prowadzi intensywny tryb życia. Praca i inne obowiązki sprawiają, że często nie mamy czasu nawet przygotować zdrowego, pożywnego posiłku. Nie możemy jednak zapominać o odpowiednim odżywianiu – bez niego braknie nam sił do działania. Jeżeli więc i Ty nie masz za dużo czasu, z pewnością zainteresują się proste przepisy na pożywny, szybki obiad. Oto dwie nasze propozycje!

Szybki obiad, czyli danie w pięć minut

KLASYCZNE LECZO

szybki obiad

SKŁADNIKI:

• 200 g kiełbasy;
• 2 łyżki smalcu;
• 2 cebule;
• 3 papryki (żółta, zielona, czerwona);
• 2 ząbki czosnku;
• 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
• pół łyżeczki ostrej papryki w proszku;
• 1 kg pomidorów i 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
• sól, pieprz.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do dużego, szerokiego garnka dodajemy smalec, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Do tego dodajemy starty lub rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i mieszając, smażymy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą (mniej więcej pół łyżeczki), pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i całość gotujemy około 15 minut z lekko odchyloną pokrywką, w między czasie kilkakrotnie mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. I gotowe! Taki szybki obiad sprawdzi się dla czteroosobowej rodziny. Jest smaczny, syty i zdrowy.

MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM, PAPRYKĄ I BAZYLIĄ

szybki obiad

SKŁADNIKI:

• 150 g makaronu;
• 2 łyżeczki oliwy;
• 1 czerwona papryka;
• 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze);
• pół łyżki masła;
• 100 g łososia wędzonego;
• 60 ml śmietany kremówki 30%;
• pół papryczki chili i/lub świeżo zmielony pieprz;
• kilkanaście listków świeże bazylii.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy, pozostawiając około ¼ szklanki wody. Do garnka po gotowanym makaronie dodajemy oliwy oraz cienko posiekany czosnek i całość podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę i smażymy przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie. Na koniec dodajemy cienko pokrojoną papryczkę chili bez pestek (opcjonalnie, jeśli lubimy dania na ostro). Następnie dodajemy masło i pokrojonego łososia, podsmażamy około 1 minuty i potem dodajemy makaron i śmietankę i zagotowujemy całość. Gotować należy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Jeżeli wyjdzie za gęsty, można rozrzedzić go z wodą odlaną wcześniej z makaronu. Na koniec posypujemy posiekaną bazylią i dodajemy pieprzu, jeżeli wcześniej nie dodaliśmy chili. Gotowe! Smacznego!

Dodaj komentarz