Do 6. miesiąca życia dziecko powinno być karmione mlekiem mamy. To ono na typ etapie rozwoju, zapewnia mu składniki potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. W pewnym jednak momencie pokarm mamy przestaje wystarczać, aby zaspokoić potrzeby wciąż rozwijającego się organizmu. Przychodzi czas na rozszerzanie diety niemowlaka o nowe produkty. To ważny moment dla dziecka i jego rodziców. Mimo, że możesz odczuwać teraz niepokój – spokojnie! Nie jest to takie straszne, jak się wydaje. Co, jak i kiedy wprowadzić, żeby cały proces przebiegł pomyślnie? Spieszymy z pomocą!
Dlaczego należy wprowadzać nowe produkty do diety dziecka?
To prawda, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt i warto je kontynuować jak najdłużej. Jednak wraz ze wzrostem i rozwojem dziecko potrzebuje więcej energii oraz substancji odżywczych, dlatego należy zacząć wprowadzać do jego menu nowe produkty.
Rozszerzanie diety niemowlaka – kiedy zacząć?
Ogólna zasada mówi, żeby rozszerzanie diety niemowlaka rozpocząć nie wcześniej niż przed ukończeniem 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tak naprawdę każde maleństwo jest inne, w innym tempie się rozwija i ma różne potrzeby. Dlatego tak ważne jest, aby pilnie obserwować dziecko i reagować na zachodzące w nim zmiany. Jeśli zauważysz, że maluch interesuje się tym, co ty jesz, samodzielnie wkłada przedmioty do buzi, otwiera buźkę, gdy proponujesz jedzenie albo wykazuje zainteresowanie karmieniem łyżeczką to wtedy możesz spróbować podać mu pierwsze (nowe) dania dla niemowląt. Jeśli nie będzie wypychać językiem jedzenia z buzi, to znak dla ciebie, że właśnie zaczyna się nowa przygoda. W trakcie rozszerzania diety niemowlaka, do jego menu wprowadzamy przede wszystkim 6 grup produktów. Są to:
• warzywa
• owoce
• mięso
• ryby
• zboża
• produkty mleczne
Rozszerzanie diety niemowlaka – co na początek
Rozszerzanie diety niemowlaka to proces, który należy przeprowadzać intuicyjnie, zgodnie z indywidualnymi potrzebami dziecka. Nie ma tu konkretnych nakazów i zakazów. Niemniej jednak specjaliści do spraw żywienia proponują zacząć od warzyw i zalecają wprowadzać je pojedynczo. Nigdy nie podawaj kilku nowych produktów w ciągu jednego dnia. Rób to powoli, stopniowo i obserwuj dziecko jak reaguje na te zmiany. Jeśli w ciągu dobry od podania „nowości” nie pojawią się żadne niepokojące objawy jak np. biegunka czy wysypka, możesz w kolejnych dniach nie tylko delikatnie zwiększać porcje, ale też dodać coś innego.
Na dobry start – jeden składnik
To ważne, żeby rozszerzanie diety niemowlaka zacząć od dania jednoskładnikowego. Łatwiej wtedy zaobserwować, jak reaguje na nie dziecko. Co wybrać? Doskonałym pomysłem jest gotowana i miksowana marchewka lub dynia.
Po kilku dniach – dania dwuskładnikowe
O ile maluch dobrze zareaguje na dania jednoskładnikowe, możesz zacząć podawać mu dania dla niemowląt dwuskładnikowe. Dobrym pomysłem będzie tu młoda marchew z ziemniaczkami lub ziemniaczki z dynią (sprawdź tu: https://hipp.pl/zywienie-0-1/produkty/warzywa/warzywa). Zacznij od podania 3 łyżeczek i powoli zwiększaj porcję aż do całego słoiczka.
Kolejny etap – dania z rybą lub mięsem
Kiedy sukcesywnie zakończycie „testowanie” dań warzywnych, możecie rozpocząć przygodę z mięskiem lub rybą. Na tym etapie twoje maleństwo może już zjeść pyszne danie złożone z marchewki z ziemniaczkami i łososiem (https://hipp.pl/zywienie-0-1/produkty/dania) lub dyni z indykiem. Na początku będą to małe porcje, dlatego karmienie dziecka na tym etapie trzeba będzie uzupełnić mlekiem. Dopiero gdy maluch zacznie zjadać danie z mięsem lub rybą w ilości 150-190 gramów to wtedy nie będzie już potrzeby dokarmiania go mlekiem. Tego typu obiadek stanowi samodzielny posiłek, który całkowicie zastępuje jedno pełne karmienie piersią lub mlekiem z butelki.
Owoce w diecie dziecka
Po każdym obiadku złożonym z warzyw lub warzyw i mięsa, możesz zacząć wprowadzać do menu malucha owoce. Najlepiej w postaci soku lub przecieru owocowego. Oczywiście zaczynając od kilku łyżeczek. Owoce będą fajnym uzupełnieniem posiłku, a jednocześnie wartościowym dodatkiem do obiadków.
Czas na kaszkę! Od kiedy można podawać ją dziecku?
Nie możemy zapomnieć, że dania dla niemowląt to nie tylko pyszne obiadki warzywno-mięsne, warzywa z rybą czy zupki (https://hipp.pl/zywienie-0-1/produkty/zupki/zupki-po-4-miesiacu), ale także kaszki, które świetnie zastępują wieczorne karmienie piersią lub mlekiem z butelki.
Oczywiście kaszki, podobnie jak każdą inną nowość, należy wprowadzać stopniowo, zwiększając jej ilość każdego dnia aż do pełnej porcji. Dzięki cennym witaminom i składnikom mineralnym, kaszki wspierają prawidłowy rozwój dziecka już od początku urozmaicania jadłospisu. Obok warzyw i owoców są jednymi z pierwszych produktów uzupełniających menu dziecka. Kiedy zacząć podawać dziecku kaszkę? Najlepiej w momencie, kiedy pojawił się już pełnowartościowy i samodzielny posiłek z mięsem lub rybą.
Jaką kaszkę podać jako pierwszą? Najlepszym rozwiązaniem na etapie rozszerzania diety dziecka będzie kaszka bezmleczna, którą przygotujesz poprzez połączenie jej z naturalnym pokarmem lub aktualnie podawanym mlekiem modyfikowanym.
Nie zapomnij o piciu
Gdy w nowym menu dziecka zaczynają pojawiać się posiłki o gęstej konsystencji, ważne jest, aby oprócz mleka mamy maluszek otrzymywał również napoje w odpowiedniej ilości. Oczywiście pierwszym wyborem powinna być woda. Poza nią możesz także sięgać po niesłodzone herbatki przeznaczone dla najmłodszych.
Co z tym glutenem?
Gluten wzbudzał i nadal wzbudza wiele niepotrzebnych kontrowersji. Zalecenia co do niego zmieniały się kilka razy na przestrzeni ostatnich lat. Według najnowszych zaleceń pediatrów i ekspertów ds. żywienia dzieci, gluten można wprowadzić w dowolnym momencie do 1. urodzin dziecka. Jednakże nie powinno to nastąpić wcześniej niż po skończonych pełnych 4. miesiącach życia.