W ostatnim czasie bardzo modne stało się zdrowe odżywianie, a konkretnie dieta bezglutenowa. Mnóstwo osób, ze względów zdrowotnych lub po prostu z własnej inicjatywy, rezygnuje ze spożywania glutenu. Ale czym właściwie jest gluten? Na czym polega taka dieta? Dlaczego warto ją stosować?
Dieta bezglutenowa – o co chodzi?
Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu ze swojego codziennego menu glutenu – specyficznego rodzaju białka. Jego źródłem są przede wszystkim zboża, takie jak pszenica, żyto, pszenżyto, owies, orkisz oraz jęczmień. Nie da się ukryć, że gluten jest obecny w wielu produktach żywnościowych, chociażby w chlebie, zatem zastosowanie takiej diety nie jest proste. Jest jednak konieczne u osób z alergią na gluten bądź chorujących na celiakię. Dietę bezglutenową zaleca się również osobom z chorobami tarczycy – wykluczenie glutenu może bardzo poprawić wyniki badań i ogólny stan zdrowia przy stosowaniu leczenia.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
Osoby na diecie bezglutenowej mogą spożywać między innymi produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, a także z prosa, komosy ryżowej i amarantusa – te rośliny nie zawierają w swoim składzie glutenu. Dozwolone są także: kasza jaglana, soczewica, ciecierzyca, orzechy, sezam, siemię lniane czy ziarna słonecznika. Istnieją też produkty ze specjalnym oznaczeniem, które są osobno przygotowywane w celu usunięcia z ich składu glutenu. Może to być chleb czy makaron bezglutenowy.
Oprócz tego osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść wszelkiego rodzaju owoce i warzywa, a także produkty mięsne i nabiał. Wybierając jednak produkty, trzeba uważnie czytać etykiety, gdyż niektóre z nich mogą zawierać ukryty gluten. Gluten nadaje żywności odpowiednią konsystencję, może więc się znaleźć w owocach suszonych, lodach czy jogurtach. Warto też pamiętać, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą – ma ona na celu pomóc nam uniknąć przykrych efektów nietolerancji pokarmowej czy alergii na gluten.