Jesienne smaki – zakochaj się w nich!

Jesień to pora roku nielubiana przez większość z nas, głównie ze względu na szybkie zapadanie zmroku, słotę i pluchę oraz coraz niższe temperatury. Jednak jesienią dostępne są warzywa i owoce, z których można przygotowywać aromatyczne, rozgrzewające i przepyszne dania. Zaliczamy do nich między innymi cukinię, paprykę, dynię oraz jabłka. Poznaj więc jesienne smaki i pokochaj tę porę roku!

Jesienne smaki – papryka, dynia, cukinia

Z nadejściem jesieni w sklepach pojawiają się warzywa i owoce, z których można przygotować wiele smacznych dań. Są to na przykład papryka, cukinia oraz dynia.jesienne smaki Warto je spożywać nie tylko ze względu na walory smakowe – posiadają także witaminę C, która jest nam niezbędna przy zachowaniu odporności, tak potrzebnej o tej porze roku. Oto dwa ciekawe przepisy na wykorzystanie tych warzyw:

TRADYCYJNE LECZO

SKŁADNIKI:

• 3 papryki (żółta, zielona, czerwona);
• 2 cebule;
• 1 cukinia;
• 200 g kiełbasy (np. podwawelska);
• 2 ząbki czosnku;
• 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
• ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku;
• 2 łyżki smalcu;
• 500 ml passaty pomidorowej;
• sól i pieprz do smaku.jesienne smaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do dużego garnka dajemy smalec i dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażamy jeszcze parę minut, aż zmięknie również cukinia. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną papryki ostrej. Na koniec dodajemy passatę pomidorową i dusimy jeszcze przez jakiś czas. Podajemy z pieczywem.

ZUPA Z DYNI

SKŁADNIKI:

• 500 g obranej dyni;
• 250 g ziemniaków;
• 1 cebula;
• 1 pomidor;
• 2 ząbki czosnku;
• 25 g masła;
• półtorej szklanki bulionu;
• 1 szklanka mleka;
• 1 łyżeczka kurkumy w proszku;
• 1 łyżeczka świeżego startego imbiru.jesienne smaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Po obraniu i usunięciu nasion kroimy dynię w kostkę, ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy w kosteczkę cebulę oraz czosnek w plasterki i w dużym garnku szklimy je na maśle, następnie dodajemy dynię i ziemniaki. Doprawiamy solą, kurkumą i imbirem. Całość smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i czekamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie sparzamy pomidora, usuwamy szypułki i nasiona i kroimy go w ćwiartki. Miąższ kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec blendujemy z dodatkiem mleka, aż uzyskamy gładką powierzchnię zupy. Można ją podać z płatkami chili, natką pietruszki i śmietanką.

Smacznego!

Dodaj komentarz