Dzień dobry Wszystkim!
Zdrowe gotowanie to nie tylko forma modnego stylu życia – to coś, do czego każdy z nas powinien się przekonać i przyzwyczaić, gdyż znacznie podnosi jakość naszego życia, jak i samopoczucia. Oprócz odpowiednich produktów spożywczych pochodzenia naturalnego równie ważne jest to, jakich naczyń używamy do gotowania. Jednymi z najpopularniejszych naczyń do zdrowego, lekkiego gotowania są szybkowary. Przyjrzyjmy się bliżej ich funkcjom oraz zaletom.
Szybkowary – dlaczego warto włączyć je do wyposażenia swojej kuchni?
Szybkowary to wbrew pozorom nie jest nowy wynalazek. Naczynia te są obecne w naszych kuchniach już od XVII wieku. Czym wyróżniają się od innych garnków? Otóż podczas procesu gotowania potraw następuje w nim wzrost ciśnienia, co z kolei powoduje wzrost temperatury wody, w efekcie przyspieszając gotowanie potraw. Dziś szybkowary są wzbogacone o różne systemy, dzięki którym gotowanie jest łatwiejsze i bezpieczniejsze, a przyrządzane potrawy aromatyczne i zdrowsze.
Szybkowary wykonane są ze stali nierdzewnej, która ma też właściwości kwasoodporne i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Grube akutermiczne dno szybkowarów kumuluje ciepło i równomiernie przenosi je na całą jego zawartość, dzięki czemu potrawy nie przypalają się. Wnętrze jest satynowe i odporne na zadrapania, co ułatwia czyszczenie. Uchwyty wykonane są z materiału termoizolacyjnego, dzięki czemu nie nagrzewają się podczas gotowania. Poza tym nowoczesne szybkowary wyposażone są w mechaniczny regulator umożliwiający zachowanie w nich stałego ciśnienia, dwa zawory bezpieczeństwa w pokrywie oraz sygnalizator, który potwierdza szczelność i bezpieczeństwo zamknięcia.
Posiadając szybkowar, mamy więc pewność, że gotowane przez nas dania zawsze będą świeże, pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Ciekawą ofertę szybkowarów znajdziecie TUTAJ.
Pozdrawiam,
P.