Flagowych dań kuchni włoskiej chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W Polsce ta kuchnia przyjęła się nadzwyczaj dobrze, do tego stopnia, że gospodynie domowe chętnie przygotowują te dania we własnym domu. Jednym z prostych i niezwykle smacznych dań włoskich jest spaghetti carbonara. Poznaj przepis i uracz swoich domowników prawdziwym włoskim obiadem!
Spaghetti carbonara – przepis
SKŁADNIKI:
• 300 g surowego, wędzonego boczku;
• mała cebulka;
• ząbek czosnku;
• 2 żółtka;
• 200 g śmietanki 30-procentowej;
• garść parmezanu;
• pół łyżeczki pieprzu;
• zioła i przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz biały, natka pietruszki, bazylia);
• makaron typu spaghetti.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go, aż wytopi się cały tłuszcz, a boczek stanie się mocno zarumieniony. Wytopiony tłuszcz wybieramy łyżką z patelni. Siekamy cebulę i czosnek na drobno, dodajemy do boczku i delikatnie smażymy na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i dodajemy na patelnię, szybko mieszając, aby żółtka się nie ścięły. Gotujemy do momentu zgęstnienia śmietanki. W międzyczasie gotujemy makaron. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan i mieszamy całość, aby ser dobrze połączył się z sosem. Na koniec przyprawiamy pieprzem i ziołami. Podajemy od razu z ugotowanym makaronem.
Co istotne, w kuchni włoskiej panuje zasada, by nie przyrządzać niczego zawczasu. Wszystko, co podajemy do jedzenia powinno być przygotowane chwilę przed. Tylko wtedy zarówno makaron, jak i sos tworzące spaghetti carbonara będą delikatne i rozpływające się w ustach.

Smacznego!