Nietolerancja glutenu – jak rozpoznać?

Gluten to składnik naprawdę wielu produktów żywieniowych. Występuje głównie w pieczywie, zbożach, mące – generalnie we wszystkim, co w swoim składzie posiada pszenicę. Z badań wynika, że pszenica obecna w dzisiejszych pokarmach jest tak przetworzona, że działa zdecydowanie agresywniej na nasz organizm, zwłaszcza na jelita. Nietolerancja glutenu to zjawisko bardzo powszechne i równie bardzo ukryte. Wiele osób pozostaje niezdiagnozowanych, a towarzyszące im objawy nietolerancji latami ignorują. Jak więc sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na gluten?

Nietolerancja glutenu – charakterystyczne objawy

Objawy nietolerancji glutenu są bardzo różne, często ze sobą niepowiązane. Oczywiście najważniejsze z nich dotyczą układu pokarmowego i trawiennego, niemniej są też objawy ogólne, których nigdy nie powiązalibyśmy z alergią na gluten. Z tego powodu wiele osób nie wie, że ją ma. Do najważniejszych objawów nietolerancji glutenu zaliczamy:

1. Problemy trawienne – wzdęcia, gazy, biegunki lub zaparcia. Szczególnie u dzieci z nietolerancją widoczne są zaparcia niedługo po spożyciu produktu z glutenem.

nietolerancja glutenu
Problemy z układem trawiennym.

2. Rogowacenie meszkowe – może być wynikiem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A i złego wchłaniania spowodowanego właśnie przez gluten, przez co dochodzi do peroksydacji kwasów tłuszczowych i powstawania stanów zapalnych.
3. Diagnoza choroby autoimmunologicznej – może to być m.in. zapalenie tarczycy typu Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca czy twardzina skóry.
4. Uczucie zmęczenia, senności, zawroty głowy nasilające się po spożyciu glutenu.
5. Migrenowe bóle głowy.

nietolerancja glutenu
Migrena.

6. Brak równowagi hormonalnej – PMS, PCOS – lub niewyjaśniona niepłodność.
7. Objawy neurologiczne – utrata równowagi, zawroty głowy.
8. Przewlekłe zmęczenie lub fibromylagia.
9. Stan zapalny i obrzęk stawów, palców, bioder oraz kolan.

nietolerancja glutenu
Obrzęk stawów, np. kolan.

10. Wahania nastroju – stany depresyjne, lęki, ADD.

Jak u siebie rozpoznać nietolerancję glutenu?

Najlepszym sposobem na ustalenie, czy i my zmagamy się z nietolerancją glutenu, jest tak zwana dieta eliminacyjna. Polega ona na tym, że na początku całkowicie wykluczamy z diety gluten na około 2-3 tygodnie i obserwujemy zmiany w samopoczuciu.

nietolerancja glutenu
Dieta eliminacyjna polega na wykluczaniu z diety glutenu, na przykład pieczywa i innych produktów zbożowych.

Jeśli zauważymy znaczne polepszenie stanu zdrowia, najprawdopodobniej jest to nietolerancja glutenu. By się upewnić, po tym okresie należy stopniowo włączać w dietę produkty glutenowe. Analogicznie, jeżeli zauważymy pogorszenie stanu zdrowia, mamy już pewność, że chodzi o nietolerancję. Istnieją też testy alergiczne na gluten dla tych, którzy nie chcą czekać, lecz szybko chcą znać odpowiedź.

Dodaj komentarz