Dzień dobry!
Dziś chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem na znaną i lubianą w Polsce przystawkę – rybę po grecku.
Ryba po grecku – przepis
– 0,5 kg marchewki;
– 150 g pietruszki;
– 100 g selera;
– 1 duża cebula;
– 1mały por;
– 3 szklanki wrzącej wody;
– 2-3 ziela angielskie;
– 1 łyżeczka soli;
– 1 listek laurowy;
– pół łyżeczki pieprzu, oregano, bazylii i słodkiej papryki;
– 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
– 800 g filetów białej ryby, na przykład mintaja, dorsza albo morszczuka, mrożonego lub świeżego;
– olej roślinny do smażenia, np. słonecznikowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryby, jeśli mrożone, należy rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem i odłożyć. Następnie marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i posolić. Gotować około 20 minut, a na koniec dodać liść laurowy i ziele angielskie. W między czasie smażymy rybę obtoczoną w mące na rozgrzanym oleju. Z gotujących się warzyw odlewamy około pół szklanki wywaru i mieszamy go z koncentratem pomidorowym. Następnie cebulę i por kroimy w plasterki i szklimy na oleju, dodajemy do nich ugotowane warzywa i koncentrat, mieszamy i gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku i układamy na rybie. Tak przygotowaną potrawę należy schłodzić w lodówce, by nabrała smaku. I gotowe!
Smacznego!
P.