Przepis na schab nadziewany śliwkami

Dzień dobry Moi Drodzy!

schab ze śliwkąDziś chciałabym podzielić się z Wami prostym przepisem na schab ze śliwką. Przepis ten można wykorzystać, gdy zaprosimy rodzinę na obiad lub kolację, gdy urządzamy spotkanie ze znajomymi i chcemy zaskoczyć ich czymś smakowitym lub na romantyczną kolację. Słowem, schab nadziewany śliwkami to danie pasujące do każdej okazji! 🙂 Przygotowanie nie jest trudne, zatem poradzi sobie z nim nawet osoba, która na co dzień nie ma do czynienia z gotowaniem.

Przepis na przepyszny schab nadziewany śliwkami

SKŁADNIKI:

1 kg schabu bez kości
15-20 dkg suszonych śliwek bez pestek
łyżka suszonego majeranku
pieprz, sól
olej do smażenia

WYKONANIE:

Opłukany i osuszony schab nacinamy wzdłuż ostrym nożem w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy śliwki. Następnie mięso dokładnie nacieramy przyprawami, czyli solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowany schab obsmażamy na złoty kolor na gorącym oleju i przekładamy do brytfanki lub wkładamy do rękawa foliowego. Pieczenie powinno trwać 60 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis na schab nadziewany śliwkami
Schab nadziewany śliwkami.

Upieczony schab należy schłodzić i pokroić w cienkie plastry. Schab można też podawać na gorąco, upieczony w brytfance na przykład z dodatkiem ziemniaków. Wtedy na 10 minut przed podaniem kroimy schab nadziewany śliwkami w grube plastry, układamy je na półmisku i obkładamy ziemniakami. Do tak przyrządzone potrawy będą pasować różne wiosenne sałatki które możemy przygotować według własnego uznania.

Jak Wam się podoba ten przepis? Myślę, że już sam opis wzmógł Wasz apetyt. Zatem biegiem na zakupy i do kuchni! Panowie, może to Wy dziś podacie obiad Paniom? 😉

Pozdrawiam,
P.

Dodaj komentarz