Witajcie!
Jak to mam w zwyczaju, również w tym miesiącu przychodzę do Was z jakimś fajnym, sprawdzonym przepisem. Z racji tego, iż mamy już wiosnę, będzie to wiosenny przepis na sałatkę. Sałatka grecka z fetą jest dość znana w naszym kraju, chętnie podajemy ją jako samodzielne danie w formie przekąski lub do obiadu. Jest lekka, niskokaloryczna i wartościowa w odżywcze składniki. Przygotowanie jej nie pochłania zbyt wiele czasu ani pieniędzy, nie wymaga też posiadania jakichś specjalnych umiejętności kulinarnych, zatem jest ją w stanie przygotować każdy. Zamiast więc na kolejnym spotkaniu towarzyskim podawać niezdrowe przekąski w postaci ciastek czy chipsów, zrób sałatkę grecką z fetą i zaskocz swoich gości!
Sałatka grecka z fetą – przepis
A oto przepis:
SKŁADNIKI:
1/2 główki sałaty lodowej;
2 średnie pomidory (dojrzałe);
2 średnie ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy;
1/2 szklanki czarnych oliwek;
1 średnia czerwona cebula;
200 gram sera typu feta;
listki z pęczka świeżej bazylii;
4 łyżki oliwy;
1,5 łyżeczki suszonego oregano;
sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Oliwę mieszamy z jedną łyżeczkę oregano i szczyptą soli i odstawiamy. Następnie sałatę lodową płuczemy pod wodą, kroimy na kawałki, wkładamy do dużej salaterki i przyprawiamy szczyptą soli. Pomidory i obrane ogórki kroimy w kostkę, cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie krążki. Następnie łączymy warzywa z sałatą lodową znajdującą się już w salaterce, mieszamy, doprawiając jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy bazylię (kilka listków warto zostawić na koniec, by udekorować sałatkę) oraz oliwki i znowu delikatnie mieszamy, następnie kroimy w kostkę ser feta i również dodajemy do warzyw. Na koniec całość polewamy oliwą z oregano i posypujemy resztą oregano. I gotowe!

Wskazówka: sos warto dodać na kilkanaście minut przed podaniem. Dodany za wcześnie sprawi, że sałatka będzie wyglądać nieświeżo, gdyż składniki namokną, z kolei dodany za późno nie nada sałatce odpowiedniego smaku.
Mam nadzieję, że szybko Wam się przyda ten przepis! 😉
Pozdrawiam,
P.