Wino, czyli popularny „trunek bogów”

Witajcie Moi Drodzy!

Dzisiaj bardzo przyjemny temat. 🙂 Jak większość osób, bardzo lubię spotkania ze znajomymi czy rodziną z odrobiną alkoholu. Szczególnie przepadam za winem – jest smaczne, wprowadza miły, a kiedy trzeba i romantyczny nastrój, można je podać zarówno na uroczystej kolacji czy obiedzie, jak i luźnym towarzyskim spotkaniu. Dziś pokrótce omówię rodzaje win ze względu na ich kolor: wina białe, różowe i czerwone.

Wino białe

wino białe
Wino białe

Istnieją różne odmiany białych win, co można wyczuć w smaku: jedne są bardziej słodkawe, inne świeże, a jeszcze inne intensywne i aromatyczne. Białe wino idealnie nadaje się jako aperitif oraz do delikatnych potraw, ale istnieją też odmiany pasujące też do gęstych sosów i mięs, na przykład beczkowe chardonnay. Wino białe zawsze podaje się schłodzone, wtedy ma idealny smak, cudownie orzeźwia, więc sprawdza się w upalne dni.

Wino różowe

wino różowe
Wino różowe

Wino to produkuje się z ciemnych winogron w sposób bardzo podobny do produkcji wina czerwonego. Niemniej w wypadku win różowych fermentacja ze skórkami trwa bardzo krótko, potem moszcz jest odcedzany i odciskany i dalej fermentacja wygląda, jak przy białym winie, przez co barwa wina nie jest intensywnie czerwona, lecz różowa. Wino różowe posiada w efekcie walory smakowe po części win białych, a po części czerwonych, ale nie wynika to z faktu, że jest po prostu ich mieszanką. Chodzi o połączenie dwóch sposobów fermentacji. Wina różowe mają to do siebie, że są delikatne i lekkie, można je więc podawać do owoców czy z kostką lodu.

Wino czerwone

wino czerwone
Wino czerwone

To najpopularniejszy rodzaj wina. Tak naprawdę może mieć różne odcienie, od purpurowego, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, a nawet czarnoczerwony. Produkuje się tylko z ciemnych winogron. Wina czerwone występują w wersji wytrawnej, półwytrawnej, słodkiej i półsłodkiej, ale chyba najczęściej wybieranymi są wina wytrawne. Te najlepiej pasują do czerwonego mięsa, dziczyzny, pieczeni, wędlin, a także mięsa z kaczki i gęsi. Wino półwytrawne dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, zwłaszcza z wołowiną i wieprzowiną, oraz z wędlinami. Z kolei wina półsłodkie podajemy do deserów i niektórych serów, a wina słodkie wyłącznie do deserów.

A jakie wina Wy lubicie? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!

Pozdrawiam,
P.

Dodaj komentarz