Dzień dobry!
Na koniec miesiąca chciałabym się podzielić z Wami prostym przepisem na smaczną i wykwintną zupę. To zupa francuska z pulpetami. Zapraszam do zapoznania się z nim i spróbowania swoich sił w kuchni. Być może stanie się ona Waszą ulubioną zupą! 😉
Zupa francuska z pulpetami – przepis
SKŁADNIKI:
Zupa:
50 dag chudej cielęciny lub kurczaka;
mała włoszczyzna;
ząbek czosnku;
listek laurowy;
pieprz, sól.
Pulpety:
mięso z rosołu;
1 łyżka masła;
1 jajo;
2 łyżki mąki;
pieprz, sól.
Do przystrojenia:
15 dag startego żółtego sera;
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z mięsa, włoszczyzny, sześciu szklanek wody oraz przypraw gotujemy rosół. Następnie mięso z rosołu mielimy, do tego dodajemy jajko, mąkę, masło i starannie wyrabiamy jednolitą masę. Następnie całość przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z uzyskanej masy formujemy małe pulpeciki, wkładamy je do osolonej wrzącej wody i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Po ich ugotowaniu wyjmujemy je z wody przy pomocy cedzakowej łyżki, przekładamy do wazy i zalewamy rosołem. Na koniec posypujemy startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Zupa francuska z pulpetami jest gotowa do spożycia!
Smacznego!
Pozdrawiam,
P.