Ekspres do kawy to dla wielu osób jeden z najważniejszych sprzętów. Nie należy on do tanich zakupów, zatem decydując się na niego, warto poszukać modelu, który posłuży nam lata. Ostatnio szczególnie popularne stały się ekspresy ciśnieniowe, spośród nich natomiast wyróżnia się ekspres kolbowy. A czym? Sprawdźmy!
Ekspres kolbowy w Twojej kuchni
Ekspres kolbowy to ekspres wysokociśnieniowy idealnie nadający się do użytku domowego. Na czym polega zasada jego działania? Otóż woda o odpowiedniej temperaturze – około 92-96 stopni Celsjusza – jest dozowana do pojemnika ze zmieloną kawą przez pompę wytwarzającą odpowiednie ciśnienie. Ciśnienie o wysokości 9-11 Barów powoduje, że zaparzona kawa posiada charakterystyczną piankę o jasnobrązowym kolorze, która składa się z oleistych składników kawy, nadając jej wyjątkowy smak i aromat. Ekspres kolbowy to urządzenie proste w obsłudze, ale może posiadać też dodatkowe funkcje, na przykład spieniacz do mleka. Należy do najpopularniejszych ekspresów ciśnieniowych obsługiwanych ręcznie dostępnych w sprzedaży, dlatego cieszą się popularnością wśród smakoszy kawy. Posiada kolbę pojedynczą lub podwójną – do przyrządzania jednej lub dwóch filiżanek kawy naraz.
Co wziąć pod uwagę przy zakupie ekspresu?
Jak każdy ekspres, również ekspresy kolbowe różnią się od siebie poszczególnymi parametrami. Wybierając model idealny dla siebie, musimy przede wszystkim zastanowić się, jakie mamy oczekiwania względem zakupionego sprzętu.
Ile kaw dziennie pijemy? Wolimy kawę czarną czy z mlekiem? Chcemy sami mielić kawę czy wolimy, aby zrobił to ekspres tuż przed jej zaparzeniem? Wszystko to pozwoli nam znaleźć sprzęt o odpowiednim zakresie generowanego ciśnienia, stabilności utrzymania temperatury oraz odpowiedniej grubości mielenia ziaren.
Ofertę wysokociśnieniowych ekspresów kolbowych znajdziecie TUTAJ.