Hummus – wyjątkowy wegański przysmak

Bycie „wege” to w ostatnim czasie bardzo modny sposób na życie. Wegańskie menu opanowały restauracje, a wegańskie produkty mają swoje osobne półki w sklepach. I co ciekawe, sięgają po nie osoby, które nie są weganami i jedzą mięso. Dlaczego? Gdyż są one zdrowe, smaczne i mogą mieć bardzo różne zastosowania w kuchni. Jednym z bardzo popularnych, typowo wegańskich produktów jest hummus. Czym jest? Jak się go przygotowuje? I dlaczego warto go jeść?

Hummus – co warto o nim wiedzieć?

Hummus to nazwa pasty z ciecierzycy o kremowej, lekkiej konsystencji. Jest szczególnie popularny w kuchni arabskiej i kaukaskiej, a od niedawna także króluje wśród wegetarian i wegan również w naszym kraju. Pasta z ciecierzycy charakteryzuje się dużą ilością białka roślinnego i jednoczesnej małej kaloryczności (przykładowo 1 łyżka hummusu zawiera 20 kcal).

hummus
Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca.
hummus
Składniki potrzebne do przygotowania hummusu.

Poza tym hummus jest cennym źródłem witaminy E, a także kwasów omega-3 i omega-6. Hummus to idealny dodatek do kanapek. Dostępny jest w większości sklepów ze zdrową żywnością, a coraz częściej można go spotkać także w popularnych marketach spożywczych. Ale w prosty sposób można go też przygotować samodzielnie.

Jak przygotować samodzielnie pastę z ciecierzycy?

Przygotowanie pasty z ciecierzycy nie jest wcale skomplikowane. Poza tym można do niej dodać dowolne składniki, by nadać jej ulubiony smak, na przykład suszone pomidory, szpinak czy paprykę. Aby sporządzić hummus, będziemy potrzebować ziarna ciecierzycy, pastę tahini, oliwę, czosnek, sól i sok z cytryny. Całość przyrządzamy za pomocą blendera.

hummus
Przygotowanie hummusu jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować za pomocą miksera bądź blendera.
hummus
Zblendowana ciecierzyca i inne składniki powinna nabrać lekkiej, kremowej konsystencji.
hummus
Pasta z ciecierzycy to świetny dodatek do kanapek.

Zanim jednak zmiksujemy wszystkie składniki, musimy wcześniej namoczyć ziarna ciecierzycy na minimum 8 godzin, a potem gotować około półtorej godziny. Gotową pastę należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce, może tak stać około tygodnia. Ale miłośnicy hummusa zwykle zjadają go znacznie szybciej. 😉

Dodaj komentarz