Kurczak curry to jedno z prostych, a do tego bardzo pysznych przepisów z kuchni indyjskiej. Można go przygotować w niecałą godzinę we własnej kuchni. Dzisiaj przedstawimy, jak przyrządzić to danie w prosty sposób. Delikatne kawałki piersi z kurczaka w sosie curry z warzywami. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Ilość porcji (przy podaniu z ryżem): 6-8
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek świeżego imbiru (ostatecznie może być przyprawa)
- Pół szklanki bulionu drobiowego
- Szklanka mleczka kokosowego
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki łagodnej pasty curry
- 1 łyżka przyprawy curry
Kurczak curry jest jednym z najpopularniejszych dań, jakie znajdziemy w kuchni indyjskiej. Co ciekawe, można go przyrządzić na wiele sposobów, dzięki czemu się nie nudzi i zawsze możemy odkrywać nowe wspaniałe smaki.
W tej wersji znajdziemy wiele warzyw oraz mleczko kokosowe. Warto podawać kurczaka curry z ryżem basmati. Choć równie dobrze będzie smakował z makaronem pełnoziarnistym, pieczonymi ziemniakami czy chlebkiem naan.
Wykonanie:
- Na początek zajmujemy się kurczakiem.
- Filety myjemy, osuszamy, a następnie oczyszczamy z kości i błonek.
- Kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do miski.
- Dodajemy łyżkę przyprawy curry. (możemy też stworzyć własną: cynamon, kminek, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki mielone, chilli, pieprz, jedynie czosnek i imbir są niekonieczne, bo będą dodane później). Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
- Rady: można także użyć podudzia z kurczaka.
- Nagrzewamy patelnię (najlepiej z grubym dnem oraz wysoki rantami). Wlewamy oliwę.
- Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy na średniej mocy przez ok. 5 minut.
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, dodajemy na patelnię.
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i pestek, kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię.
- Smażymy wszystko przez 10 min. bez pokrywki.
- Po 10 min. dodajemy kurczaka.
- Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem.
- Wszystko mieszamy na patelni i smażymy przez 5 min.
- Rada: zamiast świeżego imbiru i czosnku możemy dodać wersje mieloną.
- Na koniec dodajemy pół szklanki bulionu drobiowego (może być także inny lub sama woda), mleczko kokosowe i pastę curry.
- Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 5 min.
- Przed podaniem zawsze sprawdź smak dania. Jeśli będzie Ci się wydawać zbyt ostre, warto dodać trochę mleczka kokosowego lub śmietanki. Jeśli chcesz zaostrzyć smak, wystarczy dodać pasty curry, imbiru lub chilli. Cytryna lub limonka dobrze się sprawdzi, gdy chcesz dodać kwasowości. A dla słodyczy dodaj jasnego syropu.
- Kurczak curry podajemy z ryżem, chlebkiem naan lub z pieczonymi ziemniakami. Świetnie prezentuje się ze świeżą kolendrą.
Kurczak curry
Jest to jedno z najczęściej przygotowanych dań w kuchni indyjskiej. Chętnie przygotowuje się go jednak nie tylko w Indiach, ale także ogólnie w Azji Południowo-Wschodniej, Wielkiej Brytanii oraz Karaibach.
Tradycyjne danie składa się z kurczaka (przeważnie filetu lub podudzia) duszonego w sosie z cebuli i pomidorów. Przeważnie nie może też zabraknąć czosnku, imbiru, przetartych pomidorów, przypraw, papryczek chili. Często też dodaje się cynamon, kolendrę, kardamon, kurkumę i kminek.
Do kurczaka curry można korzystać z gotowej mieszanki przypraw curry w proszku. Taka mieszanka jest także popularna u nas, w Polsce. Można zatem z niej korzystać lub stworzyć mieszankę samemu. Dobrym rozwiązaniem jest także sięganie po gotową pastę curry w wersji łagodnej lub ostrej (wtedy dodajemy jej mniej do dania i co najwyżej doprawiamy jeszcze później).
Przeważnie do wyboru są dwie pasty curry: czerwona i żółta. W przypadku tej drugiej dodaje się więcej koncentratu pomidorowego lub papryczki chilli.
Podczas przygotowywania kurczaka z curry warto zacząć od mięsa. Marynujemy je z przyprawami i zostawiamy na chwilę, by mogło nimi przejść. Potem smażymy warzywa, dodajemy mięso i przygotowujemy sos.
Prostszy przepis na kurczaka curry
Porcje: 4
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek przyprawy curry
- Sól
Wykonanie:
- Mięso myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z przyprawą curry tak dokładnie, by jak najdokładniej pokryła mięso. Dodajemy czosnek drobno posiekany (możemy go też zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub dodać czosnek granulowany).
- Mięso dajemy do lodówki na przynajmniej 15 min (można też na cała noc, a wtedy wyciągamy na 1 godzinę przed dalszym przygotowywaniem jedzenia).
- Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej i smażymy mięso.
- Kiedy zapach przypraw stanie się intensywniejszy, dolewamy trochę wody i dusimy mięso pod przykryciem do odparowania wody i miękkości mięsa.
- Jogurt lekko solimy, dodajemy do mięsa (możemy wcześniej wymieszać go z odrobiną płynu z patelni, by się nie ściął). Mieszamy mocno.
- Gotujemy na średnim ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
- Możemy podawać z dodatkiem ryżu, chlebka nas, pieczonych ziemniaków.
Jak widać przygotowanie kurczaka curry nie musi zajmować wiele czasu ani być skomplikowane.