Philipiak w kuchni, czyli zdrowe gotowanie

Każdy, kto dba o swoje zdrowie i chociaż w niewielkim stopniu interesuje się dietetyką dobrze wie, iż nasze zwyczaje żywieniowe mają niebagatelny wpływ na zdrowie, samopoczucie i nasz wygląd. Niestety, szybkie tempo życia sprawia, że wiele codziennych obowiązków wypiera na dalszy plan przygotowywanie zdrowych posiłków. Często zdarza się, iż jadamy na mieście, a dobór posiłków jest raczej przypadkowy. Zwykle chcemy jeść tanio i szybko. Na dłuższą metę takie odżywianie nie będzie korzystne dla naszego zdrowia. Co więc zrobić, by przyrządzać zdrowe i lekkostrawne posiłki, nawet jeśli w ciągu dnia mamy niewiele czasu? Wbrew pozorom, kluczowe jest nie tyle ułożenie ścisłej diety, ile posiadanie wyposażenia kuchennego, które pozwoli nam przyrządzać proste, znane nam dania w sposób dietetyczny. Dzięki temu nawet tradycyjny, polski obiad może być lekkostrawny i pożywny. Garnki Philipiak w kuchni to gotowanie na zupełnie innym poziomie.

Nowoczesne zestawy garnków, naczyń i sztućców sprawią, iż przygotowywanie zwykłego obiadu dla rodziny stanie się wielką przyjemnością, a sposób jego zaserwowania zachwyci każdego. Ale nie to jest najważniejsze. Garnki marki Philipiak to synonim zdrowego, pełnowartościowego i lekkiego gotowania, przy minimalnym użyciu wody, soli i tłuszczu. Dzięki temu w domowych warunkach, bez większego wysiłku i poświęcania dużej ilości czasu na gotowanie, mamy szansę przyrządzać posiłki dietetyczne i zdrowe.

Marka Philipiak w Polsce i na świecie

Historia marki Philipiak sięga 1947 roku. Właśnie wtedy rozpoczęła się produkcja naczyń przez włoską rodzinę Garavagliów pochodzących z Lombardii. Celem było stworzenie linii garnków i naczyń, które okażą się praktyczne w kuchni, a jednocześnie będą zachwycać estetyką wykonania. Niedługo później, bo w 1969 roku marka otworzyła swoją własną fabrykę na przedmieściach Mediolanu, w której produkowano garnki i naczynia z nierdzewnej stali szlachetnej. Warto nadmienić, iż fabryka ta prężnie działa do dzisiaj, a produkty sygnowane marką Philipiak Milano znane obecnie na całym świecie pochodzą właśnie stamtąd.

philipiak w kuchni

W 2001 roku do rodziny Garavagliów dołączyli partnerzy z Polski i tak oto rozpoczęła się międzynarodowa współpraca. Odtąd garnki Philipiak miały pojawiać się także w kuchniach Polaków. Owocna współpraca niosła za sobą kolejne zmiany. Zdecydowano między innymi przyjąć nazwę nieco bardziej kojarzącą się z polskim językiem, by w ten sposób podkreślić wkład pracy polskich partnerów. Z czasem też Polak stał się współwłaścicielem firmy. Oprócz wspomnianej już, pierwszej fabryki w Mediolanie, powstała kolejna, a także liczne centra dystrybucyjne znajdujące się na terenie Europy Wschodniej i Środkowej. Tak oto nieduży, rodzinny biznes zamienił się w prężnie działającą, międzynarodową firmę. Garnki Philipiak w kuchni to zatem gwarancja pysznego i zdrowego gotowania.

Garnki Philipiak w kuchni i od kuchni – co je wyróżnia?

Bogata oferta garnków Philipiak opiera się nie tylko na różnorodności dostępnych produktów. Najważniejsza jest ich wysoka jakość. Początkowo były to zestawy garnków do kuchni, dziś w ofercie znajdziemy także naczynia, zestawy z porcelany, zestawy noży kuchennych i sztućców, a także profesjonalne, kuchenne urządzenia elektryczne. Wszystkie wykonane są z najwyższą starannością, tak, by ułatwiły pracę w kuchni i sprzyjały zdrowemu stylowi gotowania. Przyjrzyjmy się zestawom garnków Philipiak Milano.

Philipiak Milano – funkcjonalne wyposażenie każdej kuchni

Naczynia Philipiak Milano są produkowane z najwyższej jakości stali szlachetnej chromowo-niklowej CR-Ni 18/10. Jej cechą znamienną jest to, iż podczas gotowania, a więc przy poddawaniu jej wysokim temperaturom, nie wchodzi w reakcje chemiczne z pożywieniem. Oprócz tego wszystkie garnki i patelnie posiadają opatentowaną przez markę technologię scalania wielowarstwowego dna naczynia z jego ściankami pod naciskiem nawet do 2 tysięcy ton. Grube dno akutermiczne szybko i równomiernie się nagrzewa, rozprowadzając ciepło po całym naczyniu. W efekcie podczas gotowania można zaoszczędzić sporo energii, a ponadto umożliwia to gotowanie na parze oraz smażenie bez użycia tłuszczu. Ale to nie wszystko. Mając na względzie zdrowie i bezpieczeństwo użytkowników, zadbano o to, by wszystkie garnki i naczynia były antyalergiczne, antybakteryjne oraz odporne na korozję i działanie kwasów. Te nowoczesne technologie, sprawiają, że garnki Philipiak w kuchni są niezawodne i praktycznie niezniszczalne.

philipiak w kuchni

Garnki Philipiak Milano wyposażono też w dodatkowe udogodnienia, dzięki czemu używanie ich w kuchni jest ergonomiczne, wygodne i bezpieczne. Godne uwagi są na przykład uchwyty i rączki wykonane z materiałów termoizolacyjnych, czyli nieprzewodzących ciepła. W efekcie, pomimo gotowania czy smażenia, pozostają zimne, co chroni nas przed poparzeniem. Z kolei umieszczony na pokrywie termometr pozwala stale kontrolować temperaturę w garnku bez potrzeby jej podnoszenia. To pozwala oszczędzać parę wodną, która tworzy się w garnku, a co za tym idzie, umożliwia gotowanie w minimalnej ilości wody. Tak przyrządzane warzywa są o wiele zdrowsze, aromatyczne i smaczniejsze. Aby ułatwić nam przelewanie zawartości garnków bez stosowania dodatkowych akcesoriów i obawy o rozlanie zawartości, wykorzystano odpowiednio wyprofilowane i gładkie krawędzie.

philipiak w kuchni
Philipiak Milano Gold

Oferta marki Philipiak stale się rozbudowuje, dzięki czemu do wyboru mamy kilka rodzajów zestawów Milano. Są to: Classic, White, Black, Gold, Futuro oraz iDisegno.

Obiady Czwartkowe, czyli Philipiak promuje zdrowe gotowanie

Philipiak w kuchni to nie tylko nowoczesne zestawy garnków czy eleganckie sztućce i porcelana. To także pewna filozofia życia, która stawia na zdrowe i lekkie gotowanie na co dzień, a nie tylko od święta. By upowszechnić ten styl życia i pokazać, że można jeść lekko i jednocześnie cieszyć się gotowaniem i jedzeniem, powstały Obiady Czwartkowe. Pomysłodawcą był, a jakże, założyciel polskiej marki Philipiak Polska – Tomasz Filipiak. Obiady Czwartkowe to regularnie organizowane spotkania w ekskluzywnych restauracjach, których celem jest promowanie zdrowego odżywiania. Gośćmi są osoby znane ze zdrowego i aktywnego stylu życia, a także pasjonaci kuchni. Stałym elementem są pokazy kulinarne w wykonaniu Karola Okrasy. W trakcie spotkań można także spróbować pysznych dań przyrządzanych w garnkach Philipiak, ale to nie jest ich jedyny cel.

philipiak w kuchni
Obiady Czwartkowe

Każde spotkanie służy także celom dobroczynnym. Goście Obiadów Czwartkowych składają swoje autografy na różnych przedmiotach, które z kolei są wystawiane na aukcje. Zebrane w ten sposób pieniądze przekazywane są fundacji „Akogo?”, założonej w 2002 roku przez aktorkę, Ewę Błaszczyk i ks. Wojtka Drozdowicza. Fundacja „Akogo?” wspiera dzieci po ciężkich urazach mózgu oraz ich rodziny, udzielając pomocy w realizacji kosztownego leczenia i rehabilitacji. Philipiak Milano udziela finansowej pomocy fundacji od 2014 roku. Aby dowiedzieć się więcej na temat przebiegu Obiadów Czwartkowych, zachęcam do przeczytania artykułu zamieszczonego TUTAJ.

Dodaj komentarz