Wiśniówka domowej roboty

Wielu z nas ceni sobie smak domowych alkoholi, niestety rzadko mamy okazję je próbować. Może więc pomyśleć o własnej małej spiżarni z domowymi przetworami, również tymi wysokoprocentowymi? To dobra inwestycja, ponieważ domowy alkohol jest smaczny, aromatyczny i może mieć również walory zdrowotne. Jednym z nich jest wiśniówka. Jak ją przygotować?

Wiśniówka – prawdziwa, domowa, mocna

Oczywiście wiśniówki i innego rodzaju nalewki można dostać w każdym sklepie monopolowym czy na stoisku alkoholowym w supermarketach. Jednak ich smak w niczym nie przypomina tych przygotowywanych we własnym domu. Wiśniówka to jedna z najpopularniejszych nalewek, zwłaszcza wśród początkujących pasjonatów, gdyż jest dość prosta w przygotowaniu i właściwie od razu gotowa do spożycia. Poza tym owoce z takiej nalewki można wykorzystać jako dodatek do deserów, na przykład lodów. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na wiśniówkę domowej roboty.wiśniówka

SKŁADNIKI:

• 1,5 kg wiśni;
• 1 kg cukru;
• 0,5 l wódki;
• 0,5 l spirytusu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wiśnie myjemy, odsączamy i drylujemy. Następnie przekładamy je do dużego słoja lub gąsiora, dorzucamy 1/10 pestek i zasypujemy cukrem. Po trzech dniach powstanie sok, który należy zlać do garnka, zagotować i zebrać pianę. Sok wystudzamy i dokładnie mieszamy ze spirytusem. Następnie wiśniówkę odstawiamy na około dwa tygodnie w zacienione miejsce. Pozostałe w słoiku owoce zalewamy wódką i również odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie.

wiśniówka
Przygotowanie wiśniówki we własnym domu jest bardzo proste.

Po upływie tego czasu odcedzamy wódkę i łączymy płyn z sokiem ze spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę filtrujemy przez cienką gazę i przelewamy do mniejszych butelek. I wiśniówka jest gotowa! Taki alkohol nadaje się do podania do deserów lub jako samodzielny napój wyskokowy. Idealnie sprawdzi się na spotkaniu towarzyskim z bliskimi lub rodzinnym obiedzie. Polecam, spróbujcie!

Dodaj komentarz