Pizza to danie kuchni włoskiej bardzo popularne na całym świecie. W samej Polsce można znaleźć mnóstwo pizzerii serwujących to danie w mniej lub bardziej udanym wydaniu. Co jest sekretem idealnej pizzy? Zdecydowanie ciasto na pizze! To sposób jego przygotowania, jak i wybór odpowiednich produktów decyduje, jaki smak i wygląd będzie ono miało. Jeżeli więc chcesz samodzielnie przyrządzić, pizzę, koniecznie poznaj przepis na idealne ciasto.
Idealne ciasto na pizze i jego sekret
Najważniejszym składnikiem ciasta na pizze jest mąka. Jej dobór nie powinien być przypadkowy. Istnieje specjalny rodzaj mąki przeznaczony właśnie do pizzy, oznaczony symbolem 00. Cechuje ją wysoka zawartość glutenu, nawet do 30%. To właśnie dzięki temu pizza na cienkim cieście jest delikatna i krucha, a na grubym – miękka i wyrośnięta. Inne, nadające się na ciasto na pizze rodzaje mąki, bardziej dostępne w sklepach, oznaczone są symbolami 550 i 500. Mają mniejszą zawartość glutenu oraz niższą cenę.
Przepis na ciasto na pizze
SKŁADNIKI:
• 4 małe szklanki mąki pszennej;
• 1,5 – 2 szklanek wody;
• 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 gram drożdży świeżych;
• 1 łyżeczka soli;
• 1 łyżeczka cukru;
• oliwa.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę dokładnie łączymy ze sobą, wyrabiając ciasto, do momentu, aż stanie się elastyczne i gładkie. Gdy odchodzi od ręki, przekładamy je do miski i nakrywamy natłuszczoną folią. Zostawiamy je na minimum godzinę, aż zwiększy swoją objętość. Gdy już urośnie, wyciągamy ciasto z miski, kilka razy je ugniatamy, a następnie nożem dzielimy na kawałki i formujemy z nich placki, cienkie bądź grubsze. W razie potrzeby rozwałkowujemy ciasto lub rozciągamy dłońmi.
W zależności od grubości placków, uzyskamy pizzę na cienkim lub grubszym cieście. W wypadku grubszego ciasta, należy pozostawić je na 15-20 minut do ponownego wrośnięcia. Po rozprowadzeniu sosu i położenia na pizzy innych składników pieczemy pizzę w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 20-25 minut. Pizzę na cienkim cieście pieczemy nieco krócej, około 15 minut.